חרדה משפיעה על כל תחומי החיים, ואנשים הסובלים מחרדה משקיעים שעות רבות מדי יום בדאגה לגבי בעיות שעשויות להיות אפילו לא חשובות, או שהם מבזבזים זמן בניסיון לדכא את התסמינים הפיזיים הרבים הנגרמים כתוצאה מהחרדה.
לכן כשהחרדה מפעילה תסמין פיזי, במקביל מתגברים גם תסמיני החרדה, ומצב זה עשוי ליצור מאבק אדיר. למרבה הצער, חרדה עשויה לגרום למספר תסמינים המגבירים את החרדה, ואחד מהם הוא אימפוטנציה.
חרדה עלולה לגרום לאין אונות
אין אונות הוא בהחלט תסמין של חרדה. הגורם המדויק לבעיות התפקוד המיני אצל גברים עשוי להיות קשה ביותר לאבחון, לכן אם אתה מודאג, עליך להתייעץ עם הרופא. חרדה חמורה במיוחד עלולה לגרום לשורת נושאים שונים המשפיעים על הליבידו, ואין אונות הוא אחד מהם.
הקשר בין חרדה לאימפוטנציה מורכב, היות וכל אדם חווה את השפעות החרדה באופן שונה. חלק מהגברים סובלים משפיכה מוקדמת, מצב שבו הגבר מגיע לשיא מהר מדי כתוצאה מחרדה. גברים אחרים חווים אימפוטנציה או שפיכה מוקדמת לסירוגין.
אין זה ברור לחלוטין כיצד משפיעה החרדה על אין אונות, או להיפך, אך ברוב המקרים התסמינים אינם קשורים לבעיות בריאות. רוב הסיכויים הם שקיימות בעיות בליבידו, והגוף מגיב לבעיות אלו באמצעות חרדה, העלולה לגרום לשינויים גופניים רבים המובילים לאימפוטנציה. חלק מהשינויים הגופניים כוללים:
תודעה ממוקדת מדי
חרדה מסוימת, במיוחד הפרעת פאניקה, גורמת לאדם להיות ממוקד מדי ברגע ההווה, במיוחד אם הרגע גורם למעט חרדה, כפי שחווים חלק מהגברים במהלך קיום יחסי מין.
אם הגבר מקדיש תשומת לב רבה מיד לרגע, הוא אינו מסוגל לחוות את האנרגיה הטבעית הדרושה על מנת להתעורר מינית.
קורטיזול והורמונים
קורטיזול הוא הורמון המשוחרר בעיתות לחץ. חרדה משחררת הורמונים אלו באופן קבוע. במהלך הלחץ, קורטיזול משוחרר בכמות עודפת, בעוד שהטסטוסטרון פחות בכמות משמעותית.
מחקרים הראו כי קורטיזול משפיע על המוח והגוף ברמה שעלולה להוביל לאימפוטנציה ולבעיות בתפקוד המיני.
תודעה המומה – במצב של חרדה קשה, המוח המום. לא רק במישור הנפשי, אלא גם ברמה הפיזית. מחקרים הראו שכשאדם סובל מחרדה קשה, חלקים במוחו מאטים את תפקודם. בקרב חלק מהגברים, האזור במוח העשוי להיות מושפע ממצב זה הוא השטח המשמש למשיכה מינית.
רגשות שליליים – חרדה יוצרת גם מספר רגשות שליליים עמוקים. למרבה הצער, רגשות אלו עשויים להיות בעייתיים כשהם משפיעים על אנרגיה מינית. לגברים רבים קשה יותר להרגיש רגש חיובי כלפי גירוי מיני, כשהם חווים רגשות שליליים.
תודעה מבולבלת – גברים המודאגים באופן משמעותי מתסמיני החרדות שלהם, עשויים להתקשות יותר לשמור על המיקוד ברגע ההווה, בו יש צורך על מנת לחוות עוררות פיזית במהלך רגעים אינטימיים. גם אם קיים רצון במין, החרדות הטמונות בתת מודע עלולות להשפיע על הסחת הדעת.
אימפוטנציה הנגרמת כתוצאה מחרדה היא שהמצב עלול להיות מתמשך. גברים רבים זקוקים לתחושת הגאווה במיומנויותיהם המיניות על מנת להרגיש בטוחים בחדר השינה. במצב של אימפוטנציה, אמון זה פוחת, ועלול להשפיע על החיים האישיים במגוון דרכים.
מסיבה זו, תפקוד מיני עלול להשפיע באופן כה משמעותי על גברים, ובאופן אירוני, להגביר את החרדה עד לרמה שקשה יותר לשלוט עליה לאורך זמן.
התמודדות עם חרדה הגורמת לאין אונות
התמודדות עם אימפוטנציה היא תהליך בין שני שלבים. השלב הראשון הוא לנקוט בצעדים המאפשרים את השבת ההתנהגות והתחושות הטבעיות הקשורות ליחסי מין, ושיפור הרגשות החיוביים. מצב זה מתאפשר באמצעות תקשורת עם בת או בן הזוג, כדי לוודא שהם מבינים שהחרדה משפיעה על הליבידו.
גברים רבים מנסים לשמור לעצמם את תסמיני החרדה ומקווים שהתפקוד המיני שלהם לא יושפע, אך מצב זה רק מגביר את הפחד, ובסופו של דבר מוביל לאימפוטנציה. לכן יש לתקשר עם בת או בן הזוג בפתיחות את הבעיה, ולהסביר את השפעת החרדה. השלב השני הוא לקבל טיפולים תרופתיים ונפשיים על מנת להפיג את תסמיני החרדה, להשיב את איכות החיים ואת ההנאה מקיום יחסי מין בריאים.
טיפול בחרדה
יכול להיות גם כי הבעיה היא עקיפה וכי האדם הסובל מחרדה בעת האקט המיני למעשה סובל מחרדה בגלל משהו אחר שמתבטא דווקא בזמן שהכי לא מתאים.
על מנת להבין באמת מה עובר על אדם ומה גורם לחרדות, מומלץ לגשת לטיפול שממנו ניתן יהיה להבין מהיכן נובעת החרדה. טיפול במקור החרדה (שלא חייבת להיות קשורה לביצועים במיטה) תיטיב עם האדם ותשפר בוודאות היבטים שונים בחייו ובין היתר גם את האימפוטנציה.
אולי יעניין אותך גם: