קשיים ובעיות בתפקוד המיני נתפסים בדרך כלל כבעיה של גברים. הרבה מחקרים עסקו בכך, הרבה ספרים נכתבו על כך. ובעיקר, הדבר כבר לא נחשב לעניין גדול בזכות פתרונות כדוגמת הוויאגרה ודומיה. אולם נתונים עדכניים מגלים עד כמה בעיות כאלה הן גם נחלתן של נשים רבות. ועבור הנשים, אף אחד עדיין לא המציא פתרון בזק כדוגמת הוויאגרה. אם את לא מרוצה מהתפקוד במיטה, סובלת מכאבים, אי נוחות או תשוקה נמוכה, את לא לבד. חוקרים טוענים כי יותר משליש מהנשים חוות אין-אונות ובעיות בתפקוד המיני בצורה פחות או יותר קבועה או לעיתים מאוד קרובות.
ממה נובעות בעיות בתפקוד המיני בנשים?
סקסולוגים וגניקולוגים מכירים היטב סיבות רבות שמביאות לקושי בתפקוד מיני בנשים. אפשר לחלק את הסיבות המרכזיות לכמה אשכולות:
- רקע פסיכולוגי – תקיפה מינית בעבר, יחסים זוגיים לא טובים בבית ההורים, חינוך נוקשה המביא לאשמה, בושה, עשויים להשפיע רבות על היכולת של אישה לקיים יחסית בצורה סדירה ובהנאה. וכמו בקרב גברים, מסתבר שגם לנשים עשויה להיות "חרדת ביצוע". לכך אפשר להוסיף גם השפעה של קשיים רגשיים או אחרים, שמגיעים ממקומות אחרים (למשל דאגה מקשיי פרנסה, מתחים שלוקחים הביתה מהעבודה).
- רקע פיזיולוגי – מחלות מסוימות, פעילות הורמונלית מוגברת או מופחתת, עשויים לגרום להשפיעה משמעותית על התשוקה המינית ועל הרצון לקיים יחסים. גם שימוש בתרופות מסוימות (למשל ציפרלקס) עשוי להוביל לכיבוי התשוקה. תחושת צריבה, דלקות, תסמונות הכוללות כאבים, עלולים להשפיע על התפקוד המיני.
- חששות ודאגה סביב סקס ומיניות רווחים עדיין בקרב לא מעט נשים – דאגה או חרדה, עם או בלי קשר לקשיים בזוגיות, עלולים להתבטא בבעיות בתפקוד המיני בנשים. לעיתים הדבר יבוא לידי ביטוי בקושי פיזי, כאשר נוצרת התכווצות בנרתיק, כשאישה סובלת מכאבים בחדירה ומתקשה להשתחרר. לפעמים, הצבת מטרות כגון הגעה לאורגזמה יוצרת מציאות משתקת. מצד אחד האישה מתרגלת "לזייף" הנאה ומצד שני, היא מתוסכלת מכך שהיא לא מצליחה לתפקד בצורה "נכונה" או "נשית". מיתוסים על יחסים מושלמים ועל מיניות מושלמת מופצים על ידי התקשורת ומשפיעים ממש כפי שמשפיעים בצורה לא בריאה על דימוי גוף.
כואב לך? שתפי, אל תסתירי!
שיעור לא קטן של נשים סובלות כאבים חזקים בעת קיום יחסי מין. תופעה זו קיימת גם בקרב נשים צעירות, משכילות, משוחררות. הבעיה היא שנשים לפעמים מרגישות צורך להסתיר את הבעיה, לנסות להתעלם או להניח שהיא תעבור מעצמה. כאבים בנרתיק הנובעים מהתכווצות חזקה נקראים וגיניסמוס. לפעמים, זה קורה בשל סיבה פסיכולוגית ולפעמים הרגע הוא פיזיולוגי. בכל מקרה, לא צריך להרים ידיים ובוודאי שזה לא המקום להאשמה עצמית. גניקולוגים, סקסולוגים ופסיכולוגים מסבירים כי חשוב לפנות לייעוץ. לעיתים לאישה כואב בשל היווצרות דלקת ובגלל חרדות או חששות שאפשר לחשוף, לטפל ולעזור.
הרומנטיקה בקולנוע תמיד נראית מתקתקה, אבל לעולם אין התייחסות לקשיים מיניים. הדרישה החברתית מהאישה המודרנית היא להיות אם לילדים, רעיה למופת, אשת קריירה ובעלת תשוקה במיטה. מציאות כזאת איננה אפשרית, בוודאי שלא כל הזמן. אם את סובלת מתשוקה נמוכה או מבעיות בתפקוד המיני, אל תשמרי את הכל בבטן. ראשית, גשי לאבחון. התייעצי עם רופאת הנשים שלך ואפילו שתפי חברה טובה. שנית, נסי לשים את הדברים בפרופורציות ואל תאשימי את עצמך. שלישית, היעזרי בליווי רגשי או טיפול אחר לפי הצורך. טכניקות של הרפיה, שינוי בתרופות מרשם, הירגעות ואפילו פעילות גופנית מתונה יכולים מאוד לעזור.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.webmd.com/women/guide/sexual-dysfunction-women#1
https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/female-sexual-problems/
אולי יעניין אותך גם: