קונדילומה היא סוג של יבלת, שנגרמת בידי וירוס הפפילומה (HPV). זהו סוג של זיהום, למעשה אחד הנפוצים ביותר, שמועברים מאדם אחד לאדם שני לרוב על ידי מגע מיני. המחלה נחשבת למדבקת ביותר, אולם לא תמיד היא תבוא לידי ביטוי בהופעת הקונדילומה. כמו כן, אפשרי כי היבלות תופענה לאחר תקופה ארוכה מרגע ההדבקה. נסביר מי סובל מכך, האם זה מסוכן, מהן שיטות הטיפול, אילו תסמינים ידועים ועוד.
האם גם נשים סובלות מקונדילומה או רק גברים?
ישנו מיתוס שגורס כי קונדילומה זו בעיה של גברים בלבד. חשוב לציין כי אכן הופעת היבלות על איבר המין מדווחת יותר על ידי גברים, אך למעשה פפילומה עשויה להשפיע באופן דומה גם על נשים. בקרב נשים, עשוי הווירוס להביא להיווצרות נגעים שלא תמיד נראים לעין אך נמצאים למשל על צוואר הרחם. יש לציין כי נגיף הפפילומה האנושי עלול להעלות את הסיכון להיווצרות סרטן צוואר הרחם. כמו כן, הדבקה אפשרית גם בקרב ילדים.
אלו תסמינים יכולים להעיד על קונדילומה?
התסמינים העיקריים כוללים הופעה מספר יבלות (בדרך כלל יש יותר מאחת), על איבר המין, פי הטבעת או בסמוך לשם. אצל חלק מהאנשים היבלות מלוות עם גירוד, אי נוחות או הפרשות מוגברות (במיוחד בקרב נשים). ידועים מקרים שבהם לאחר קיום יחסי מין הופיעו הפרשות מוגברות או דימום. בקרב חלק מהאנשים היבלות מופיעות בצבע לבן בעוד אצל אחרים הן פחות בהירות או בצבע העור.
האם קונדילומה יכולה לעבור מעצמה, ללא טיפול?
למרות אי הנוחות האפשרית, חשוב לדעת שלא כל מי שנדבק חווה אי נוחות משמעותית. לעיתים, התלונה העיקרית היא על חשש מחשיפה בפני בן או בת זוג ומבוכה. במקרים רבים, היבלות חולפות ללא טיפול אולם לא ניתן לדעת מראש מתי זהו המצב או בתוך כמה זמן תחול ההחלמה.
חשוב לציין כי על פי רוב, למעשה ברוב המוחלט של המקרים, מדובר בנגעים שפירים. כלומר, אין זה גידול סרטני וזו לא מחלה ממארת. יש המעריכים כי גורמים שונים, חיצוניים, עלולים להביא להיווצרות היבלות בקרב אנשים עם נוכחות של פפילומה. כך למשל מערכת חיסונית חלשה, עישון, שינויים הורמונליים ועוד.
עד כמה קונדילומה נפוצה?
קשה להעריך במספרים מוחלטים עד כמה הקונדילומה או ווירוס הפפילומה נפוץ. מה שידוע כיום זה שישנם די הרבה סוגים (עשרות לפחות) של וירוס הפפילומה ורק כמה מהסוגים (חמישה עד עשרה) אחראים למרבית המקרים של הופעת היבלות. ההערכות הן שבין רבע לשליש מהאנשים הינם נשאים של פפילומה אך לא כולם סובלים גם מהיבלות המופיעות על אברי המין.
חשוב לציין כי שלא כמו הימצאות הנגיף, ישנן הערכות כי היבלות עצמן מופיעות בכ-5 עד 10 אחוזים מקרב האוכלוסייה. למרות שהיבלות לרוב מופיעות על איברי המין, הרי שעשויים להופיע נגעים דומים גם על רקמת הרירית של הפה. על השפתיים, הלשון וכדומה, יכולים הנגעים להגיע לגודל של כס"מ אחד אך לעיתים גם כפול מזה ויותר.
מהן השיטות המקובלות לטיפול בקונדילומה כיום?
כאשר מדובר בתופעה אסתטית בלבד, ניתן לנקוט כמה וכמה שיטות לצורך הכחדה של היבלות. יש לציין כי השיטות הללו לא בהכרח מרחיקות את הנגיף אלא משפיעות על התסמין. כיום, דרך טיפול מקובלת הינה שימוש בלייזר וצריבת היבלת. ניתן לבצע פעולה דומה גם באמצעות אלקטרודות וחשמל. דרך אחרת הינה הקפאה של הנגעים, על ידי קור עז שמופק בחנקן נוזלי. כמו כן, ניתן לבצע הסרה כירורגית או לטפל בתרופות מסוימות.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://emedicine.medscape.com/article/781735-overview
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/condyloma
https://www.texaschildrens.org/health/condyloma-genital-warts#:~:text=Condyloma%20is%20the%20medical%20term,that%20connects%20to%20the%20vagina).
אולי יעניין אותך גם:
ויאגרה ורודה – הכירו את התרופה שמחזירה את החשק המיני לנשים
בעיות בתפקוד המיני בקרב חולי סרטן
טריכומוניאזיס: כל מה שחשוב לדעת על מחלת המין טריכומוניאזיס
פרטנר חדש? מזל טוב, אלו מחלות המין שכדאי לבדוק לפני הסקס הראשון